Chat with us, powered by LiveChat

8 tips om och för god sömn

Sömnexperten Lisa Carpevi ger tips för dig som vill få bättre förståelse för din sömn och fyra verktyg för dig som vill sova bättre. Sov gott!

4 verktyg som ger dig bättre koll på sömnen

Förstå dina vanor med Firstbeat.com
Här kan man hitta mer information om det livsstilsanalysverktyg jag för närvarande använder mig av i mina sömn-kartläggningar. Det brukar vara en aha-upplevelse att få syn på hur till exempel alkohol, tider för träning och mat respektive återhämtning påverkar nattsömnen.

Mindfulness och Yoga
Användarvänliga appar (som tex Insight timer) med både yoga och meditationer för att få hjälp med den medvetna återhämtningen. Jag vill särskilt slå ett slag för meditationsformen yoga nidra som mentalt arbetar igenom hela kroppen. Brukar vara väldigt uppskattad av den som har svårt att sova!

Hitta ett tyngdtäcke som passar dig
I vår familj har vi tre olika täcken, från olika leverantörer med olika tyngd och material: kisel, kedjor och fiber. Som med allt annat så är det väldigt individuellt vad man gillar, vilket gör att det är viktigt att det finns ånger- och bytesrätt hos företaget man köper av. Min upplevelse är att billigt varken är bra eller bäst.

Mät din sömn med ringen Ouraring.com
Ringen som mäter och redovisar sömnen i en app i mobilen! En cool pryl och förvånande tillförlitlig i sin mätning. Men var observant på hur ringen påverkar just dig. För vissa kan den också orsaka stress och tävlingslusta, vilket gör att man eventuellt stressar mer över sömnen och därmed sover sämre.

4 tips för dig som vill lära dig mer om sömn

SVTs TV-serie Din hjärna med Anders Hansen, överläkare i psykiatri
Lätta fakta om hjärnan och hur vi funkar. Handlar förstås om mer än sömn – precis som livet och precis som jag ser på sömnen. Det är helheten, det holistiska, som vi behöver ta tag i för att få en hållbar sömn.

Boken Sömngåtan av Matthew Walker

En forskningsbaserad, faktaspäckad ögonöppnare som på ett enkelt sätt förklarar sömn och varför vi behöver sova. Boken tar några timmar att ta sig igenom, men är verkligen värd besväret. Jag brukar kalla den för min bibel.

Boken 24-timmarskoden av Sanchin Panda
En livsstilsbok som nyligen har kommit ut på svenska och beskriver den cirkadiska dygnsrytmens betydelse väldigt väl. Här förklaras hur tajmningen av mat, sömn och träning ger effekt på hjärna, immunförsvar och vikt.

Följ @somnkonsulten på Instagram och lisacarpevi.se
Jag måste förstås ta tillfället i akt att tipsa om mig själv och mina kanaler för alla som vill lära/förstå mer om sömnproblem och vad man kan göra för att sova bättre och få hjälp med kartläggning och KBT-baserad coachning.

Share the Post: