Chat with us, powered by LiveChat

Så får du koll på din kost

Ät bättre och må bättre! Här får du koll på kostcirkel, tallriksmodellen och vad menas med anti-inflammatorisk kost. Sen kan du kartlägga dina egna kostvanor.

Vad vi äter är en av hörnstenarna för vår hälsa och välmående. Men det är lätt att bli förvirrad av alla kostråd som haglar i dagspress och media. Vad är det som gäller och hur lyckas man med att äta det man vet är bra för en?

I den här artikeln får du koll på faktan och möjligheter att reflektera över vad du faktiskt äter. I uppgiften (till höger) kan du identifiera vad i dina kostvanor du kan förbättra och hur du kan undvika att stoppa i dig det du inte vill äta.

Men först en faktagenomgång för att navigera genom kostdjungeln.Livsstilen påverkar dina matvanor

När vi är stressade, har sovit dåligt eller mår dåligt psykiskt påverkas ofta våra matvanor till det sämre. Då händer det lätt att vi inte äter sånt vi egentligen vill. Det är därför viktigt att inte bara ”räkna antalet ärtor” på tallriken, utan också se till hur du mår i stort.

Hur mår just du av olika livsmedel?
Allt mer forskning tyder på att kosten påverkar oss på ganska olika sätt beroende på vilka gener vi råkar ha.
En viktig aspekt är därför också att lära känna sin egen kropp. Vad mår du bra av att äta och vad mår du mindre bra av? Det kommer hjälpa dig att prioritera rätt kost.Matcirkeln och tallriksmodellen

1965 lanserade Svenska Livsmedelsverket ”kostcirkeln”. 1991 bytte den namn till ”matcirkeln”. Deras rekommendation är att man varje dag ska äta något livsmedel från varje grupp, för att får i sig en bra variation av näringsämnen.De olika grupperna är:• Frukt och bär

Innehåller mycket vitaminer och fibrer. De olika färgerna kommer från antioxidanter som är skyddande ämnen.• Grönsaker
Innehåller fibrer och många vitaminer som till exempel folat, vitamin C och karoten som i kroppen kan omvandlas till vitamin A. Fibrer håller magen igång och kan hjälpa till att hålla vikten.• Potatis och rotfrukter 


En källa till kolhydrater, vitamin C, vitamin B6, kalium, karoten och fibrer.• Bröd, flingor, gryn, pasta och ris

Kolhydratskällor som innehåller fibrer, vitaminer och mineraler. I fullkorn siktas inga delar av sädeskornet bort utan även groddar och kli tas tillvara, vilket gör fullkornsprodukterna mer näringsrika och bra för magen än de siktade sorterna. • Matfett 

Innehåller fleromättat, enkelomättat och mättat fett i olika proportioner. I matfett finns också vitaminerna A, D och E. Olja innehåller omättade fetter som är nödvändiga för hälsan och bidrar till en bra sammansättning av blodfetterna.• Mjölk och ost 

Ger många vitaminer och mineraler, till exempel kalcium som bland annat behövs för skelettet och tänderna. • Kött, fisk och ägg 

Näringstäta livsmedel rika på vitaminer, mineraler och protein. Vitamin B12 finns enbart i animaliska livsmedel. Livsmedelsverket rekommendation är att begränsa kött och chark intag till max 500 gr per vecka.

Tallriksmodellen – så mycket ska du äta

Tallriksmodellen (också den från Livsmedelsverket) visar hur en portion ska vara komponerad av kolhydrater, grönsaker och protein. Den finns i två varianter, beroende på hur mycket du rör dig.

Tallriksmodellen för den som rör sig regelbundet

Tallriksmodellen för den som rör sig lite

Modellen är en praktisk översättning av kostråden, vilka i sin tur baseras på de gemensamma nordiska näringsrekommendationerna.

Det här är antiinflammatorisk kost

Med antiinflammatorisk kost menas livsmedel som sägs minska inflammationer i kroppen. Mat som anses ha antiinflammatorisk potential är bland annat grönsaker, olivolja, bär, skaldjur, fet fisk och fermenterad mat. De är näringstäta och innehåller mycket vitaminer, mineraler och fibrer. 

Råden innefattar också att utesluta den mat som anses skapa inflammationer. Livsmedel som lyfts fram som proinflammatoriska riskfaktorer är exempelvis rött kött, gluten- och mjölkprodukter och mat med mycket socker och transfetter.

Enligt Livsmedelsverket finns inte tillräcklig forskning om den antiinflammatoriska kosten. Därför innefattar deras riktlinjer inte detta. De skriver att för att hålla en normalvikt, så är ett av råden att äta mycket frukt och grönt. Väger man in miljö- och klimataspekter är det också helt rätt att dra ner på animaliska livsmedel.

Den inflammationshämmande maten är näringstät och innehåller mycket vitaminer, mineraler och fibrer. Den förändrar bakteriesammansättningen i tarmen, eftersom den är rik på inslag av frukt och grönt.

De som förespråkar antiinflammatorisk kost menar att det vi äter är orsaken – eller botemedlet – till kroniska sjukdomar. Allt tyder nu på att det är en låggradig inflammation i kroppen som ligger bakom många sjukdomar såsom cancer och hjärt-kärl-sjukdomar.

Övning: Bli medveten om dina kostvanor

Den här uppgiften hjälper dig att kartlägga och bli medveten om vad du äter. Nästa steg är att se över hur du kan förbättra din kost.

Share the Post: