Chat with us, powered by LiveChat

Den hälsosamma parrelationen

En parrelation är ofta den relation i livet som kräver mest engagemang av oss för att vara i balans. Vi vill vara öppna mot varandra och prata om nästan allt. Vi försöker organisera ett hem och kanske familj ihop, planerar fritidsaktiviteter och socialt umgänge. Och vi vill gärna ha ett regelbundet och stimulerande sexliv. Ja, det är många delar som vi önskar ska fungera ihop med vår partner.

Den här månadens glasögon handlar om att få syn på vad som är viktigt för dig i en parrelation och hur du kan skapa en hälsosam relation. Lever du i en relation nu tittar du på den. Lever du själv nu men längtar efter en relation tittar du på tidigare relationer.

Den hälsosamma parrelationen

Vår partner har ofta en förmåga att väcka de allra starkaste känslor i oss av ilska, frustration och sårade känslor. Inte sällan reagerar vi med att helt tappa vårt annars kloka sätt att ta hand om konflikter. Vi smäller i dörrar, kastar ur oss hemska anklagelser, får en plötslig lust att packa väskan och flytta på sekunden. Vår partner lyckas dra fram våra allra värsta sidor. Är vi inte typen som agerar ut högljutt kanske vi istället är experter på att sprida en iskall tystnad omkring oss. I hemlighet smider vi på en riktigt bra hämnd. Vi har helt enkelt våra olika sätt att tala om för vår partner att vi inte är nöjda.

Viktigt att veta är att kärlek är en mix av en massa olika känslor. Kärlek är både glädje, sorg, rädsla, förvåning och skam – ofta en blandning av en massa känslor samtidigt. Så det vi upplever när vi hamnar i konflikter, även om det är en mix av motstridiga känslor, är i själva verket ett uttryck för kärlek.

Forskningen inom området kärlek och parrelationer ger oss förklaringen till varför vi har ett alldeles särskilt starkt band till vår partner som skapar all denna dramatik. Vår partner är, bokstavligt talat, livsviktig för oss. Vi människor är skapade för att leva tillsammans med någon eller några i en nära, trygg relation. För vår överlevnads skull behöver vi någon som ger oss våra grundläggande behov av trygghet, stöd, tröst, närhet och kärlek. Vi har faktiskt som vuxna samma behov av en nära och trygg anknytning som när vi är barn. Så, lika naturligt som ett barn protesterar mot att inte få vad det behöver genom att skrika och bråka – så reagerar vi som vuxna på liknande sätt när vi känner att vår partner inte förstår oss.

Att leva i en hälsosam parrelation är inte att leva i en relation utan konflikter, sårade känslor och besvikelser. I en hälsosam parrelation är du medveten om att du är viktig för din partner och din partner för dig. Ni behöver vara beredda att finnas där för varandra, även när det är svårt att försöka förstå vad den andre behöver och ha modet att berätta vad man själv behöver. På det viset skapar ni trygghet och tillit mellan er, och faktiskt kommer detta att ge er bättre hälsa.

Forskning visar nämligen att om man lever i en relation där man får ständigt känslomässigt stöd så sänks blodtrycket, stärks immunsystemet och det verkar även som om risken för att få cancer, hjärtsjukdomar och infektionssjukdomar sänks. En god kärleksrelation verkar även minska risken för depression och ångest och gör oss mer motståndskraftiga för stress och trauma. Att vårda sin parrelation är med andra ord en god investering för hälsan.

Börja redan idag med att skapa en hälsosam parrelation genom att:

Pussa och/eller krama din partner hej och hejdå, godmorgon och god nattSmå ögonblick av: ”Jag är glad att se dig, du är viktig för mig”.

Hålla kontakten med din partner under dagen. Visa att du tänker på din partner genom t ex ett sms eller ett telefonsamtal. Det ger garanterat varma känslor som stannar länge hos både dig och din partner.

Pyssla om din partner. Var omtänksam och gör sånt som du vet att din partner tycker om. Kanske en bäddad säng, ordning i hallen, en kopp kaffe eller te. Att märka att ens partner har gjort något ”bara för min skull” värmer och håller kärleken levande.

Ha en tid med din partner som bara är er, varje vecka eller varannan, eller en gång i månadenHitta stunder som är ämnade för bara er och gör något som ni båda tycker om. Ät middag ihop, gå en promenad i skogen, se er favoritserie och tänk på den som ”er” tid. Det ger er stunder att se fram emot.

Göra praktiska saker hemma tillsammans med din partner. Istället för att dela upp sysslor: ”du tar tvätten och jag tar disken” – gör det istället ihop. Då får ni automatiskt också en gemensam stund. Så tar ni vara på den dyrbara tid ni har ihop.

Fira högtidsdagar med din partner, som dagen ni träffades, förlovade er eller gifte er. På det viset visar ni varandra att ni uppskattar och värderar er relation och att ni är glada över att ni en gång träffats.

När du hamnar i konflikt med din partner, försök se att du har en del i konflikten och tala om hur du känner dig, men var också öppen för att lyssna på vad din partner upplever. Under hårda känslor som ilska och frustration finns alltid mjukare känslor som ledsenhet, ensamhet och rädsla hos er båda. När du upplever att din partner är arg kan du påminna dig om att din partner samtidigt alldeles säkert är ledsen, sårad eller känner sig ensam.

Gör det till en vana att se din partner in i ögonen då och då, visa att du är intresserad och vill lyssnaGe en liten stund av närvaro till den du valt att dela ditt liv med och kärleken kommer att växa mellan er.

Glasögon – Frågor och tips för din relation

Uppgiften den här månaden är att reflektera kring den viktiga parrelationen. I en hälsosam parrelation är ni medvetna om varför ni är viktiga för varandra och hur era olika behov ser ut.

Share the Post: