Chat with us, powered by LiveChat

En mer hållbar vardag för Karolinskas chefer och medarbetare

Längtar du efter en mer hållbar vardag?

Nu har du möjlighet att under 12 månader delta i en hälsosatsning för att stärka välmående och minska stress hos chefer och medarbetare på Karolinska Universitetssjukhuset.

Vill du veta mer?

I dagens snabba samhälle är det lätt att känna att tiden och energin inte riktigt räcker till. Kraven både på jobbet och hemma är stora och det blir allt tuffare att prioritera sig själv och den egna hälsan.

Egentligen behöver det inte vara särskilt komplicerat. Konsten är att komma till skott med det egna förändringsarbetet och ha rätt metoder för att behålla och utveckla de nya tankarna.

Här kan du höra Louise berätta mer om vad Sustain You är och hur det kommer att gå till.

Nu erbjuder Karolinska dig som chef och medarbetare ”Sustain You”, ett digitalt verktyg för att få en mer hållbar vardag både på jobbet och hemma. Med hjälp av en guide med reflektionsuppgifter, en kunskapsbank samt gemensamma träffar får du ett praktiskt och enkelt verktyg där du kan analysera nuläget, strukturera upp en alternativ vardag och se nya möjligheter. En vardag som fungerar på lång sikt – en hållbar vardag.

Vi kan förstås varken lova snabba lösningar eller enkla genvägar då förändring på riktigt tar tid. Men, verktyget är baserat på forskning och beprövad erfarenhet. Därför kan vi lova hållbar förändring, om du ger dig själv tiden och möjligheten att förbättra din vardag.

Har du frågor om erbjudandet kan du prata med din chef eller maila till halsocentrum.karolinska@regionstockholm.se

Om du har frågor om tjänsten Sustain You kan du maila till contact@sustainchange.se

Så går det till

  • Anmäl dig senast 31 okt genom formuläret på denna sida.
  • Senast den 6 nov får du ett mail från Sustain Change med inloggningsuppgifter. Då kan du logga in och börja bekanta dig med tjänsten med stöd av en Introduktion. Har du inte fått mail under måndagen kolla i din skräppost.
  • Boka reda nu in den för den digitala träffen ”Kom igång med Sustain You” den 9 nov kl 14.00-14.45
  • Du kommer sedan bli inbjuden till ytterligare fem digitala träffar, skräddarsydda för Karolinska. På träffarna går vi igenom hur du på bästa sätt kan använda Sustain You och fyller på med kunskap och inspiration. Datum hittar du längre ner på sidan.
  • Du har tillgång till Sustain You under 12 månader. Är du inte aktiv, dvs. inloggad på 30 dagar kommer ditt abonnemang erbjudas till någon annan.

FAQ

Vår rekommendation är att du avsätter tid regelbundet, hellre två minuter varje dag än 1h per månad. Kan du avsätta en stund varje dag för att reflektera över hur du mår är det bra och sedan bokar in ett längre pass på ca 20-30 min under en vecka då du gör en uppgift som finns i verktyget.

Du får ett inloggningsmail som tar dig vidare in i det digitala verktyget. Bästa sätt att komma igång är sedan att gå igenom användarguiden som du hittar i menyn till vänster.  Det finns också en chat där du kan ställa frågor.

Du får använda din friskvårdstimme.

Du får mer ut av Sustain You ju mer fokus och tid du lägger på dig själv eftersom Sustain You är ett stöd för hela din vardag och din hälsa.

I verktyget ingår ett Human Well-being Index som du kan göra så ofta du själv vill. Med det följer du din utveckling över tid. Human Well-being Index visas också på gruppnivå och ger er som arbetsgrupp ett gemensamt resultat att samtala om.

Vi förstår att det kan finnas en oro över din integritet då verktyget kan användas för hela din vardag, både jobb och fritid. Men ALLT du gör när du är inloggad är din egen information. Dina anteckningar och individuella resultat ser bara du, inte din chef eller kollegor.

Genom att ni är många som arbetar samtidigt med att förbättra er vardag utvecklar ni ett gemensamt ”språk”. Det gör det enklare för er att prata om hur ni mår och hur det fungerar i arbetsgruppen. Det hjälper också din chef att stötta dig, utvecklar tilliten er kollegor emellan och på så sätt underlättar det er gemensamma arbetsvardag.

Välmående är ett resultat av inre förmågor, den egna upplevelsen och yttre faktorer. Den här hälsosatsningen syftar till att öka dina förmågor att förändra det du kan påverka. Det minskar inte Karolinskas ansvar för arbetsmiljön, utan det arbetet pågår parallellt och är högt prioriterat. Du kommer också ges möjlighet att dela med dig av tankar och förslag på yttre förändringar.

8 tips för en mer hållbar vardag

Ge dig själv tjugo minuter idag för att hitta din inre motivation, ditt varför. Formulera vad du vill uppnå med din förändringsresa. Vad kan du vinna?

Avsätt en konkret tid varje vecka till att arbeta med Sustain You, i din Change board, övningarna i guiden eller till att ta del av kunskap och inspiration. Tjugo minuter kan räcka långt.

Att göra flera förändringar på en gång blir lätt övermäktigt. Börja med en ny vana och följ upp hur det går. När den väl har satt sig tar du itu med nästa.

Det är vanligt att vi lider av aktivitetsöverskott. Vi har helt enkelt för mycket att göra och mer inbokat än vad som är vare sig möjligt, sunt eller hållbart. Se över hur en vanlig vecka ser ut. Prioritera sedan bort de ”måsten” som faktiskt inte är nödvändiga eller viktiga för dig.

I stället för att slösurfa kan du ägna tiden på bussen åt en artikel eller video om personlig hållbarhet, eller åt att njuta av något du har uppnått.

Träna på att lyssna på din kropp och dina behov just nu. Prioritera regelbunden återhämtning. Att lära dig vad som ger återhämtning och säkerställa att du får tillräckligt av det i vardagen är av stor vikt.

Var ärlig och känn efter om du just nu orkar det som andra ber dig om. Om du säger nej, gör det utan dåligt samvete. Ett nej är samtidigt ett ja – till dig själv.

Prata med kollegor och familj om hur de kan hjälpa dig. Var öppen med hur du mår och att du behöver stöd i ditt förändringsarbete. På så sätt bidrar du också till att minska stigmat kring stress och psykisk ohälsa. Vi behöver bli bättre på att prata om detta. Och att tillsammans skapa ett mer mänskligt klimat att leva och verka i.

Digitala träffar

De digitala träffarna är frivilliga och spelas in så att du kan ta del av föreläsningsdelarna i efterhand. Vi rekommenderar ändå varmt att du deltar då en faktor för att lyckas med förändring är att ta hjälp av andra för att få nya idéer och se andra möjligheter. Varje tillfälle kommer att ha ett tema som tex. balans i livet, stress, kommunikation eller självledarskap. Vi kommer även att gå igenom specifika delar på plattformen. 

Boka gärna in tiderna redan nu. När det närmar sig kommer du att få ett mejl för anmälan och länk till inloggning.

Träff 1: Torsdag 9 november kl. 14.00 – 14.45
Träff 2: Fredag den 12 januari kl. 14.00 – 14.45 
Träff 3: Torsdag den 22 februari kl. 14.00 – 14.45 
Träff 4: Fredag den 12 april kl. kl. 14.00 – 14.45 
Träff 5: Torsdag den 23 maj kl. 14.00 – 14.45 
Träff 6: Fredag den 6 september  kl. 14.00 – 14.45 

Inspelningar onboardingträffar Karolinska

3 Videoklipp