Chat with us, powered by LiveChat

20. Makt, pengar och roller är bara skit

För 25 år sedan startade Håkan Mildh Svensson företaget Berotec tillsammans med en kollega. Han ville göra annorlunda. Håkan berättar att han alltid haft svårt för auktoriteter och titlar. Skulle det flyga om alla skulle ses som precis lika mycket värda?

Håkan går igenom sin långa resa från att vara slarvig gymnasist och jobba hos far sin, till att lyckas men ändå inte bli nöjd och harmonisk på jobbet. Han diskuterar förhållandet mellan yrkesskicklighet och förmågan att connecta med andra.

Niklas filosoferar över hur communitytanken kan fungera i ett företag och Håkan berättar om de fyra F som ligger till grund för man vill att Berotec ska fungera. Kan du gissa vilka F och i vilken ordning de kommer? Han lanserar begreppet ”företagssocialism”.

Anna tar upp två verklighetsbeskrivningar som inte lirar, men som mellanchefen ändå ska försöka få ihop och Niklas undrar om Håkan blivit av med alla de problem han ville göra sig av med för 25 år sedan.

Håkans svar handlar om att bygga tillsammans och dela på risker. Om alla har lika mycket att säga till om, vem ska man då skylla på om det blir fel?

Niklas talar om att nyttja människors olika förmågor för communityns bästa, om psykologisk trygghet och kollektiv intelligens. Anna frågar vad man på Berotec menar med ”parlamentet”.

Så är allt perfekt nu då? Håkan avslöjar några saker som han fortsatt måste jobba med i sitt sätt att tänka och vara. Det finns också saker man medvetet inte gör på Berotec, saker man vanligtvis gör i ”vanliga” företag.

Avslutningsvis ber Anna om Håkans tre bästa tips för att lyckas gå från sagt till gjort. Dessa handlar om sweetspots, om att inte vara ett barn samt att makt, pengar och roller, det är bara skit.

 

 

20. Makt, pengar och roller är bara skit

Dela detta poddavsnitt

Facebook
LinkedIn