Chat with us, powered by LiveChat

Så tar du kommandot över din stressiga vardag

Genomtänkt planering är nyckeln till ett liv där du både mår bra och får saker rätt saker gjorda. Så här gör du.

Har du avslutat en arbetsdag med känslan av att inte fått något gjort, trots att du arbetat intensivt? Eller har helgen försvunnit i ett nafs, utan att du gjort varken det du helst ville eller behövde? Du är inte ensam.

Känslan av att inte få något gjort beror ofta på att vi inte fick gjort det vi planerat in – eller att vi kanske inte hade satt upp några mål för dagen. Vi har kanske redan gett upp, eftersom det är så mycket som vi inte kan styra över och att tiden ständig är knapp. Därför får det som är kris och bråttom styra dagen. Och oftast innebär det sådant som är viktigt och bråttom för andra.

Att ta kommandot över din egen vardag är nyckeln till att du ska må bra och leva ett meningsfullt liv, som också är hållbart på sikt. Inte ett liv där du bara springer dit andra pekar.

Känslan av kontroll

En viktig faktor för välmående är känslan av kontroll. Det vill säga att du upplever att det är du som styr över din dag och ditt liv. Lever vi i ett högt tempo är det lätt att den känslan går förlorad. Vi upplever att krav och förväntningar är övermäktiga och att det inte finns tid och ork till det som vi själva vill och behöver.

Ha en långsiktigt hållbar plan

För att ta kontroll över din vardag är en bra metod att göra en långsiktig plan för kommande år, kvartal, månad, vecka och dag. På så sätt skapar vi överblick, tydlighet om vad det är som du vill ägna din tid och energi åt. Det underlättar i vardagen när vi vet vad som är prioriterat och vad priset blir om vi väljer att göra något annat. Har du till exempel bestämt dig för att du vill träffa din bästa vän en gång per månad, men avbokar det för något annat, gör du ett aktivt val.

Att ha en långsiktig plan är också ett sätt att komma åt ”tidsbrist”, att tiden går fort och inte räcker till. Genom att specificera vad vi vill och konkretisera det i aktiviteter kan vi göra bedömningen om det överhuvudtaget är realistiskt. 

Vi lever i en tid med aktivitetsöverskott och behöver välja bort. Om vi i tanken omvandlar ”tidsbrist” till ”aktivitetsöverskott”, blir det plötsligt hanterbart. Tid kan vi inte skapa mer av, men aktiviteter kan vi ta bort.

Utmaningar och vinster

En långsiktig planering är inte är gjord i en handvändning. Det är kanske den största utmaningen. Den förutsätter att vi verkligen tar oss tiden att göra den. Planeringen som sådan kräver också en del koncentration, vilket tar energi av oss. Din vinst när du väl har gjort den är kontroll och välmående. Det är vi själva som satt agendan för det här året, den här veckan, den här dagen.

Skapa planeringen för din hållbara vardag – Så gör du

1. Börja med VAD – tydliggör vad som är viktigt för dig

Tydliggör vad du vill göra under den här perioden – under året, månaden, veckan och varje dag. När det är klart kommer du behöva prioritera. För verkligheten är att vi aldrig kommer att hinna med exakt allt vi vill. Vi behöver prioritera – välja och välja bort, där det senare är det svåra.

2. Rangordna det valda

Rangordna sedan bland det du har valt ut. Ett tips vid prioritering är att använda en ABC-klassificering.
• A = viktigt/måste göras/vill jag absolut göra
• B = ganska viktigt/bör göras/kul om det blir av
• C = inte så viktigt/bra om det blev gjort/om jag får tid

Har du många A:n? Numrera dem i den ordning du ska göra dem. A1, A2, A3 och så vidare.

3. Fortsätt med NÄR – nyckeln till att få det gjort

Boka sen in när olika saker ska göras. Här är vinsten att vi ser till att vi får saker gjorda – och vi känner oss nöjda med vår insats.

Här är ett bra tips att skapa kluster av uppgifter. Det innebär att du gör samma eller liknande uppgifter vid ett tillfälle. 

Du kan ha en tid för att ringa telefonsamtal, en tid för att läsa och svara på mail, en tid för att dokumentera. Att växla mellan arbetsuppgifter tar onödig extraenergi.

Bra att veta inför din planering är att vi på förmiddagen är bättre på att lösa komplexa uppgifter som kräver koncentration och fokus. Eftermiddagen är mer lämpad för rutinuppgifter.

4. Avsätt planeringstid regelbundet

Kom ihåg att regelbundet avsätta tid för långsiktig planering. Det är inget vi gör vid bara ett tillfälle, utan det är ett ständigt arbete. Gör det till en rogivande och lustfylld stund då du tar hand om dig själv och gör val som rör din framtid. Titta tillbaka på hur det gått och fira det du är nöjd med.

Fler tips på vägen

Var proaktiv – och glöm inte hälsan

Var förutseende och ute i tid. Boka tid för träning, att träffa vänner, att lösa en komplicerad arbetsuppgift, att ta pauser under arbetsdagen. Är du ansvarig för en arbetsuppgift med flera arbetsmoment där andra är inblandade – säkerställ att de har tid avsatt och att ni har gemensamma möten inbokade.

Lyssna och var snäll mot dig

Vissa dagar har vi inte samma ork och förmåga att prestera som vi skulle önska. Var då inte hård och dömande mot dig själv. 

Vila i det. Reflektera över vad det kan bero på och om du kan lära dig något av det. Hur sov du i natt, ur såg din gårdag ut, hur har senaste veckan varit? 

Vinsten är ett ständigt lärande om dig själv och ett sätt att prioritera dig själv och vad du behöver för att må bra.

Fördjupningsuppgift: Planera din vardag

Nu är det dags att göra saker ännu mer konkreta. Här är en övning för dig som vill testa att planera de kommande fyra veckorna!

Share the Post: