Chat with us, powered by LiveChat

Vardagsandning

Johanna Palmqvist – beteendevetare, sångerska, sångcoach och medicinsk yoga-instruktör med inriktning på stress/utbrändhet med mera – bjuder här på en enkel andningsövning, som alla kan göra.

  • Sätt dig bekvämt med båda fötterna i marken, slut gärna ögonen. Känn att du är rak i ryggen och att huvudet balanserar på axlarna.
  • Börja med att notera hur andningen är just nu. Vad rör sig när du andas? Magen, ryggen, bröstkorgen, axlarna?
  • Börja nu att sakta ner andetagen och styr andningen medvetet så att du andas fem sekunder in och fem sekunder ut, och upprepa detta under två minuter. Du andas utan att göra uppehåll mellan in och utandning så att andningen blir som en vågrörelse, in och ut, in och ut. Om fem sekunder är för långt, vilket är vanligt i början, väljer du istället att andas fyra sekunder in och fyra sekunder ut, alternativt tre sekunder in och tre sekunder ut. När du andas in låter du magen gå utåt och när du andas ut släpper du spänningen i magen och magen går inåt.
  • Efter två minuter låter du andningen bli naturlig igen. Känn efter hur övningen har påverkat dig, rör lite på kroppen och öppna ögonen och du är tillbaka i vardagen med ett balanserat nervsystem och större lugn.

Du kan läsa en längre intervju med Johanna Palmqvist här.

Share the Post: