Chat with us, powered by LiveChat

Varje skav en möjlig förbättring

Har du också upplevt en oskön känsla i kroppen? Man vet inte direkt vad det handlar om, men det är något som skaver. Jämförbart med att promenera och det är något som inte är som det ska och till slut känner man stenen i skon. Då är det lätt hänt att försöka sig på att flytta stenen så den hamnar på en plats i skon där den inte stör. Men det är en kortsiktig lösning, till slut är stenen på en plats som skaver igen.

Precis så är det med både smått och stort i vardagslivet. Istället för att förminska, stoppa undan eller distrahera oss har vi mycket att vinna på att “ta av oss skon och hälla ut stenen”.

Denna månads glasögon handlar om att få syn på skavet i vardagen och via känslan se vad vi kan göra för att förändra situationen.

Lyssna på känslorna bakom skavet

Känslor är som en barometer på hur våra behov är tillfredsställda. Vi kan vara fyllda av massor av sköna känslor och må väldigt bra. Eller så blandas de sköna känslorna upp med ett antal osköna känslor. Och vi kan vara fyllda av osköna känslor och inte må så bra.

Många av oss är inte tränade att stanna upp och sätta ord på känslor. Precis som när vi har en sten i skon, man tar sig inte tid att stanna till och tömma ut den. Vanligt är också att vi stannar vid “känslotankar” som istället är en bedömning eller en tolkning av sådant som händer eller vad en annan person gjort. Exempel på känslotankar är: kränkt, utnyttjad, ifrågasatt, attackerad, kritiserad, osynlig, manipulerad, övergiven, avbruten, missförstådd, hotad. Då behöver vi stanna till och ställa oss frågan – är detta en känslotanke eller en genuin känsla?

Exempellista med ord för känslor och så kallade känslotankar finns i övningen.

Var nyfiken på de bakomliggande behoven     

Behov är allmänmänskliga och det är sättet vi möter på behov på som skiljer oss åt. Exempel på behov är: mat, sömn, trygghet, förståelse, acceptans, värdighet m.m.

Känslorna guidar oss till våra behov, och med hjälp av följande frågor kan det vara lättare att få syn på mina behov och sedan hitta vägar att möta dessa.

Vad längtar jag efter?
Vad är viktigt för mig?
Vad vill jag ha?
Vad tycker jag om?

Exempellista med ord för behov finns i övningen.

Hur kan jag få behovet bakom skavet i skon tillfredsställt? 

När du har identifierat ett skav och kan koppla det till en känsla och ett behov så kan du fundera på sätt att möta det behovet. Oftast finns det flera olika sätt och strategier att få ett behov tillfredsställt. En del sätt fungerar långsiktigt och andra på kort sikt. En del strategier är effektiva och andra har mindre effekt.

Vi tittar på ett exempel: Om jag ofta känner mig trött och småirriterad kan jag för stunden ta en kopp kaffe och höja energin och humöret. Det skulle hjälpa mig där och då. Men tröttheten och irritationen kan vara en signal om att jag har behov av mer vila eller sömn. Ibland funkar det med kortsiktiga lösningar, som kaffe i detta fall, men ofta behöver det kompletteras med långsiktiga strategier som att gå och lägga sig tidigare på kvällen. Annars har vi mer eller mindre bara tystat ett symptom utan att ge oss själva det vi behöver för att må bra på riktigt.

Glasögon – Lyssna på skav för att förbättra din vardag

Uppgiften den här månaden är att samla på skav i vardagen och med hjälp av känslor & behov omvandla dessa till konkreta förbättringar i din vardag.

Share the Post: