Chat with us, powered by LiveChat

Prioritera det meningsfulla

Vardagen blir lätt fulltecknad och det kan vara svårt att hinna med allt man vill. Då och då är det bra att stanna upp och reflektera över vad du vill prioritera och säkerställa att det får plats i din vardag. Kanske har du hjälp av följande klassiska historia om prioritering, väl värd att upprepa.

En filosofiprofessor stod framför sin klass. När lektionen började tog han upp en stor tom glasburk och fyllde den med stenar. Därefter frågade han klassen om burken var full. Klassen ansåg att burken var full. Då plockade professorn upp en låda med grus och hällde i glasburken. Sedan skakade han på burken så gruset föll på plats mellan stenarna. Nu frågade han återigen klassen om burken var full. Studenterna skrattade och ansåg den vara full även denna gång. Då plockade professorn upp en låda med sand och hällde i burken. Sanden fyllde igen de övriga håligheterna.

– Jag vill att du ska se på denna burk som ditt liv, berättade professorn. Stenarna är det viktiga; de är din familj, din partner, dina barn och din hälsa. Om allt annat var förlorat och endast dessa fanns kvar skulle ditt liv fortfarande vara fullt. Gruset är annat som har betydelse; ditt jobb, ditt hus, din bil… Sanden är allt annat, de minst betydelsefulla sakerna i din tillvaro.

– Om du häller sanden i burken först finns inget utrymme för grus och stenar. Det är likadant med ditt liv. Om du spenderar all din tid och energi på de minst betydelsefulla sakerna, kommer du aldrig att ha plats i livet för saker som är viktigare för dig.

– Observera och ta hand om det som är vitalt för din glädje. Lek med dina barn, ta dig tid att gå till läkaren, ta med din partner på något kul. Det kommer alltid att finnas tid över för att städa, bjuda på middag och gå ut med soporna. Se därför till de större stenarna först – saker som verkligen har betydelse. Gör dina prioriteringar.

Övning
Vilka är dina stenar i berättelsens metafor?
Vad är gruset?
Vad är sanden?

Share the Post: