Chat with us, powered by LiveChat

Internet gjorde sitt intåg under 90-talet, vilket bara är 20 år sen. Den digitala tekniken har fullkomligt exploderat de senaste åren tack vare smartphones och surfplattor. Det har gjort våra liv gränslösa, oss ständigt tillgängliga och uppkopplade dygnet runt. Vi håller kontakt med familj, vänner och kollegor via tekniken istället för att mötas fysiskt eller prata i telefon. Idag har vi snabbt tillgång till mycket information och det är ofta något som pockar på. Digital information sköljer över oss om vi inte aktivt själva väljer bort, genom att till exempel stänga av push notiser. Detta är en fara för oss då hjärnan får mindre chans att bearbeta och fundera. Den är ständigt upptagen med att reagera på yttre stimuli.

De här glasögonen hjälper dig att, om det behövs, ta kommandot över uppkoppling och tillgänglighet till förmån för att låta hjärnan vila från intryck.

Dags för en digitalpolicy?

Att ständigt växla fokus och yttre intryck påverkar våra hjärnor och orsakar kognitiv överbelastning. Apparna ger oss ständig cred ”good work”, ”your longest or fastest run ever” och sociala medier uppmuntrar oss att presentera våra liv med ”vad gör du just nu”. I tidningen kan vi läsa rubriker som att ”mobiltummen trumfar hjärnan”. Trots att de flesta av oss är medvetna om att vi inte mår bra av det så läggs mycket tid på appar som spelet Candy Crush och Facebook. I genomsnitt upp till 50 min per dag. Samtidigt som vi inte är inne mer än i genomsnitt 10 minuter per dag  i appar som vi mår bra av, som Spotify och Podcasts. Utvecklarna själva i Silicon Valley väljer visst bort tekniken både för sig själva och sina barn.

Vi har svårt att kontrollera vår längtan att kolla mejl och sociala medier. Varifrån kommer impulsen? Det är belöningssystemet som ställer till det för oss, det minns vad vi tycker om, det är därför vi dricker när vi är törstiga. Problemet är att det också reagerar på andra saker, sådant som är nytt och på information. Precis som med droger aktiverar den digitala miljön hjärnans belöningssystem. Men eftersom det inte ger några fysiska eller mentala skador talar men inte om det som ett regelrätt missbruk. Däremot så om vi vill må bra och hantera den digitala stressen behöver vi ifrågasätta hur vi använder mobiler m.m.

Som motkraft till detta kan vi öka vår hjärnas chans att få vila. Det gör vi genom att låta vårt DMN aktiveras. DMN står för default mode network. Det nätverket aktiveras när hjärnan är i vila, det vill säga när vi inte gör så mycket utan att för den delen sova. Då tankarna får vandra fritt. Vilket de inte ens får göra när vi väntar på bussen idag, för då åker mobilen fram.

DMN är aktivt när vi inte koncentrerar oss. Till exempel när man kör på en välkänd väg och bara diffust är vaksam och vi reagerar endast när en fara dyker upp. Att aktivera detta system är viktigt för vår mentala balans. Det hjälper oss att bearbeta minnen, göra kopplingar mellan det som händer nu och sådant vi varit med om tidigare. Att tänka framåt och om vår relation till andra människor. Det är viktigt för välbefinnandet och för att vi ska hitta vår plats i världen. Det innebär att vi behöver ta pauser från digitala intryck.

Hjärnan behöver en chans att bearbeta och fundera, inte bara svara på stimuli utifrån.

Glasögon – Hjärnbalans

För att värna om din egen hälsa i dagens samhälle handlar uppgiften denna månad om att skapa en balans mellan ”yttre stimuli” och ”hjärnvila”. Balansen behöver finnas både under arbetstid och på fritiden.

Share the Post: