Chat with us, powered by LiveChat

Hur svårt kan det vara?

Ja väldigt svårt. Och ibland lätt, eller lättare i alla fall. Att bryta vanor, att göra annorlunda, bara att komma ihåg kan vara svårt. Detta trots att det är självvalt och man har fattat ett eget beslut. Man vill och man vet att det är bra för en själv.

Du vet att det är bra att ta korta pauser då och då, du vill ta en kvällspromenad, stänga av mailen när du ska arbeta fokuserat, du vill ringa dina föräldrar oftare osv.

Den här månadens glasögon handlar om att stanna upp och reflektera över; vad har du lyckats med? Vad har inte gått bra? Vilka mönster ser du? Vad kan du lära dig?

OCH sist men inte minst, att fira det du lyckas med! Att visa dig själv uppskattning.

Lyckas med nya vanor!

Vi människor är vanedjur. Det betyder bland annat att vi har etablerade rutiner för det vi gör och tankemönster för hur vi reagerar. Vi sparar mycket energi på att inte behöva fundera på om vi ska klä på oss eller duscha först. Baksidan är att vanorna inte alltid gynnar oss. Till exempel om ett av våra mönster är att säga ”Javisst, det fixar jag!”.

För att lyckas bryta mönster och etablera nya vanor behöver vi ta hjälp av vårt kvalificerade tänkande. Vilket tar och stjäl energi från ett kanske redan urladdat energikonto. Men att göra förändringen är det som kommer frigöra tid och fylla på energidepåerna. Dags att plocka fram viljestyrkan!

Somliga hävdar att det tar 21 dagar att etablera en ny vana, andra säger 90 dagar eller bara 16. Det är olika, beroende på vem du är och vilken vana som ska brytas. Det vi ska göra är att byta ut ett automatiserat mönster mot ett annat. I stället för att boka 60 minuters möten, bokar vi in 45 minuter. I stället för att slå på nyheterna klockan 21, kokar vi en kopp te och förbereder oss för att gå till sängs.

Här kommer några tips: 
Gör förändringarna i små steg – lägg dig 15 min tidigare, inte en timme tidigare även om det är målet. Det ska vara hanterbart. Bättre med små säkra steg än större som riskerar att inte bli tagna.

Koppla det nya till något du redan gör – hitta ett naturligt tillfälle där du kan ”haka på” det nya. I samband med avdelningens veckomöte gör du din planering för kommande arbetsvecka. När du skjutsar och hämtar barn till aktiviteter passar du på att ta en långpromenad.

Anpassa sättet till din person – är du en person som gör det du bestämt dig för; avsätt tid och sätt upp tydliga regler för dig själv. Är du en person som ifrågasätter och verkligen vill förstå varför; börja med att skaffa ordentlig klarhet i varför du ska införa den nya vanan. Är du en person som har svårt att hålla dina egna löften men lätt att tillmötesgå andra; ta hjälp av din partner, en vän eller kollega och berätta vad du vill göra. Be denne att stötta och följa upp hur det går för dig.

Börja göra istället för att sluta göra – börja ta ett äpple till fikat på eftermiddagen, i stället för att sluta ta en bulle.

Fira! – belöna dig själv, klappa dig på axeln, skapa dig en morot. Vad är att fira för dig? Boka en massage, köpa en ny TV, gå på bio, träffa en vän.

Glasögon – Förändra & fira

Uppgiften den här månaden är att utforska hur just du funkar och vad som är dina knep för att för att göra förändringar i din vardag. Samt hur du visar dig själv uppskattning genom att ra när du gör bra saker för dig själv.

Share the Post: