Chat with us, powered by LiveChat

Idag har jag ett liv jag är tillfreds med

kontakt

Anna Ahrenfelt, 46, är personen bakom Sustain You. En gång i tiden jobbade hon på bank, och körde på hög växel genom tillvaron. Som så många av oss. Men livets realiteter hann ikapp. Idag lever hon ett annat liv och driver ett företag som hjälper både individer och arbetsplatser att må bra – i livets alla delar.

– Så mycket av det vi har utvecklat har varit för att jag har behövt det själv. Idag har jag ett liv jag är otroligt tillfreds med. Det hade jag definitivt inte när vi drog igång 2015, säger hon.

Hur kommer det sig att du startade Sustain You?

–Jag har alltid sökt efter ett arbete där jag kan göra skillnad, göra världen något lite bättre. Jag lämnade jobbet på banken därför att det till syvende och sist handlade om att aktieägarna skulle tjäna mer pengar. Efter det testade jag olika typer av uppdrag som konsult, men fann ändå inte riktigt vad jag sökte efter. 

– Parallellt med yrkeslivet har jag, som alla andra, ett liv med familj, vänner, hushållssysslor intressen. Och när jag och min dåvarande man fick vårt andra barn 2005 såddes det första fröet till det som idag är Sustain You. Jag jobbade då som projektledare inom HR men kände att: ”Nej, jag orkar inte, och det blir heller inte bra om jag även ska projektleda hemma i familjen.” Jag tyckte att det borde finnas ett företag som tillhandahåller det stödet. På banken, ja på de allra flesta arbetsplatser, finns utarbetade processer för verksamhetsplanering, handlingsplaner, utvecklingssamtal och veckomöten … men hemma är det som att det bara ska funka. Det fröet gick sedan under namnet Familjepusslet. 

– Åren gick och sommaren 2014 kände jag att det var dags att ta tag i den där idén igen. Många runt mig hade då drabbats av utmattning och min mamma hade ett halvår tidigare fått diagnosen Alzheimer. Och jag hade via min nya man lärt mig mycket om epigenetik, om hur mycket vår hälsa, både på kort och lång sikt, påverkas av hur vi lever våra liv – av vår livsstil helt enkelt. Det i kombination med idén om Familjepusslet blev bränslet för att dra igång, vilket vi gjorde 2015.

– Jag brukar sammanfatta det i att jag har velat utveckla en tjänst som hjälper mig och andra att: 

  • inte bli utmattade
  • få leva friska länge genom att göra det man kan för att inte drabbas av någon folksjukdom
  • göra livet glatt, för det är bra mycket roligare om man inte är trött eller stressad!

 

Hur har du/ni jobbat fram tjänsten/verktygen?

– Vi har hela tiden haft betalande kunder som har använt sig av våra metoder i olika utvecklingsstadier. Den första versionen baserades på ett konsultuppdrag jag hade under den perioden. Jag paketerade sedan arbetssättet och mina erfarenheter till två självinstruerande metoder – en för individer och en för arbetsgrupper. Och det blev två fysiska böcker. Sedan har vi vidareutvecklat de två metoderna och digitaliserat dem till det som idag är Sustain You Premium, för individer, och Sustain Change, för arbetsgrupper.

 

Handen på hjärtat, lever du som du lär och använder metoden?

– Ja, jag har ju förmånen att få jobba med detta varje dag och ärligt talat, så mycket av det vi har utvecklat har varit för att jag har behövt det själv. Så med de kunskaper jag har skaffat mig och de övningar vi har utvecklat har jag kunnat famla mig framåt i min egen vardag och liv. 5-stegs metoden har jag gjort ett antal gånger under åren.

– Jag har gjort väldigt många förändringar tack vare detta. Vissa hade jag säkert gjort ändå, men definitivt inte alla. Jag tror att det har hjälpt mig att mejsla fram de förändringar jag verkligen har behövt och velat göra. Och jag tror inte att jag hade lyckats lika bra med förändringsarbetet utan de här verktygen.

– Idag har jag ett liv jag är otroligt tillfreds med. Det hade jag definitivt inte när vi drog igång 2015. Härom veckan promenerade jag längs Sörmlandsleden och bara njöt av mitt liv.

– Sustain Change använder jag slaviskt i mitt arbete. Det hjälper mig att få kontroll, prioritera och fokusera. Vi som team fångar upp alla idéer och möjligheter vi ser utan att behöva agera på dem direkt. Men de finns dokumenterade för att plockas fram senare. Och som övergripande ansvarig kan jag enkelt följa upp hur det går med det vi har bestämt oss för att göra.

– Sedan kan jag periodvis låta mig själv vila från att göra förändringar, och bara njuta av vad jag åstadkommit. Men så kommer jag på något, eller blir inspirerad av någon, och så är jag igång igen. Det senaste jag har gjort är att jag yogar på morgonen medan kaffet kokar, den vanan har satt sig rätt bra. Nu har jag bestämt mig för att ta en omväg till och från jobbet för att öka på mängden frisk luft och steg varje dag, jag har nämligen väldigt nära till jobbet.

 

Vilken har varit din största aha-upplevelse på det personliga planet sedan du påbörjade den här resan?

– Den mest smärtsamma insikten var när jag tack vare 5-stegs metoden i arbetsboken insåg att jag inte kunde ha kvar det kontorshotell jag drev i Gamla stan i Stockholm samtidigt som jag byggde upp det här företaget. Det var jobbigt, för det var verkligen min ögonsten i många år.

– Sedan har jag och min man gjort en stor resa med vår relation. Vi träffades 2010 och skulle få ihop två familjer, och 2013 fick vi ett gemensamt barn. Det var väldigt tufft under flera år och i två omgångar tog vi hjälp av en familjeterapeut. Puffen att ta det steget fick vi med hjälp av tjänsten. Sedan har vi fortsatt att jobba med vår relation och idag har vi det fantastiskt bra. 

– En grej vi har börjat med är att vi har ”datenight” hemma varannan vecka. Då äter vi middag tillsammans och pratar om hur vi mår och om vår relation, och ofta drar vi något kort från vår reflektionskortlek. 

– När jag nu går tillbaka och ser vad jag skrev i den allra första boken jag använde kan jag se att jag har tagit gigantiska kliv för mitt mående och min hälsa.

 

De flesta vet hur det känns att misslyckas med nyårslöften och andra varianter av att ”börja ett nytt liv”. Hur gör man för att INTE misslyckas?

– Det är vanligt är att man gapar över för mycket. Det som är framgångsrikt på lång sikt är att ta små säkra steg, en mindre förändring i taget. 

–Att hoppa på något, eller vilja göra något, för att någon annan gör det eller för att det är trendigt leder ofta till misslyckanden. Det brukar sällan hålla i längden. De förändringar man ska göra behöver komma inifrån, från en genuin vilja. Som i devisen: ”Den enda man kan förändra är sig själv.” Av det kommer att vi behöver lyfta in problem och frågeställningar i oss själva, där finns lösningarna och svaren på det mesta. Och om jag förändrar mig så förändras även min omgivning. Men man ska inte ge sig på att förändra omgivningen direkt.

 – En annan sak som gör att man riskerar att misslyckas är att man saknar kunskap om förändringsarbete. När man lär sig om och förstår varför det är så svårt, kompletterat med tips om hur man lyckas, blir man allt bättre på att lyckas med det man företar sig. 

– En tredje sak är att man behöver lära av sina misstag – vad var det som gick fel?. Och även av sina framgångar – varför lyckades jag nu?

 

Det finns mängder av lockande quick fix-lösningar för allt från mental och fysisk hälsa till relationer och karriär. Så varför ska man välja din slow fix istället?

– Helt enkelt för att quick fix inte funkar, one size doesn’t fit all! Man behöver komma fram till sitt eget recept för sitt liv, sin hälsa och sitt välmående. Det är som med dieter, de kan hjälpa en period men sedan är extrakilona tillbaka igen. Det gäller hitta ett förhållande mellan matintag och energiförbrukning som funkar långsiktigt. 

 – Sedan kan man inte uppnå ”balans i livet” och tro att den ska hålla i sig för evigt. Det är som med kondition, något man behöver underhålla. 

– Tittar vi på arbetsplatser är det arbetsgruppen som tillsammans behöver skapa en kultur av tillit – eller som det heter idag, psykologisk trygghet. Det finns ingen konsult som kan lösa det åt oss. Sedan behövs en systematik i arbetet för att nå målen och få saker och ting gjorda. Båda de sakerna hjälper Sustain Change till med. Och parallellt jobbar varje medarbetare med sitt eget välmående och sin hälsa. Gör man detta, då kommer det att hända grejer!

 Vad får du för reaktioner av dem som använder tjänsten?

– Att den förändrar deras liv. Att det kan vara smärtsamt bitvis, för man får insikter och svart på vitt hur man egentligen har det. Men i slutändan att man gör förändringar som faktiskt skapar skillnad.

– Nu har vi börjat med digitala träffar där man får möta andra sustainare. Det är mycket uppskattat för då inser man att man inte är ensam. Vi brottas alla med liknande problem, men det är inte något vi pratar om dagligdags. Deltagarna lär sig och får inspiration av varandra.

– På arbetsplatser ändras kulturen. Öppenheten ökar, klimatet blir mer mänskligt och det blir enklare att be om hjälp och stöd.

 

Finns det någon fråga eller ämne som alltid dyker upp när du håller i workshoppar och webinarier?

– Ja, alltså man vill ju gärna ha den där quick fixen vi var inne på tidigare. Man vill ha en enkel lösning på sitt problem, men den finns ju dessvärre inte. 

– Tidsbrist är också ett dilemma, för man har inte tid. Jag gillar den här sentensen: Tar vi oss inte tid och prioriterar vår hälsa riskerar vi att behöva använda vår tid till att må dåligt och vara sjuka.

– Sedan är det ju så att inget är ju klart bara genom att man blir medlem hos oss eller att ens arbetsgivare står för en Sustain Change-licens. Man måste vara aktiv själv, göra jobbet så att säga. Det är precis som med ett gymkort – man måste gå dit, springa på bandet och lyfta vikterna. Däremot skiljer sig vår tjänst från gymkortet genom att det finns mycket vi kan göra för oss själva som inte kostar i form av svett och tårar. Som att tända ett ljus, ringa en vän eller boka en massage.

Share the Post: