Christian Benedict berättar om sin krokiga väg till att bli sömnforskare och hur hans ensamstående och nattarbetande mamma bidrog. Som f.d. småbarnsfar och nu pappa till tonåringar ser han tiden med en mamma som behövde sova på dagen i ett nytt ljus.
Niklas berättar om varför han är så lättväckt. Ledtråd: Det har med barndomen att göra. Han berättar också om när han höll på att dö.
Anna tycker av sömnen är ett märkligt tillstånd och berättar om sin egen disciplin och hur den funkar.
Christian lyfter sömnens betydelse för immunsystemet och berättar om studier kring detta.
Niklas ser tillbaka. Vad säger forskningen om hur vi sov när vi var jordbrukare och ägnade oss åt mer kroppsarbete? Christian återger studier som jämfört sömnen mellan människor på landet och i stan. Hur sov jägare och samlare? Kanske inte som du tror.
Niklas kopplar sömnfrågan till jobbet och organisationen. Hur ges tid för reflektion och återhämtning och hur påverkar det sömnkvaliteten?
Christian svarar med att tala om pengar. Kan du gissa hur många procent av BNP som slarvas bort p.g.a. dålig sömn? Han förespråkar en ”clear cut”.
Anna tar upp det här med att vi aldrig är lediga och att vi inte tar sömn på allvar, men Christian berättar något som kanske är ett tecken på en vändning och påminner om att vården av den goda sömnen börjar…ja, när på dagen, tror du? Och hur fortsätter den? Mammas ord kommer tillbaka igen.
Anna längtar efter tystnad och efter att ha långtråkigt, vilket leder till en diskussion om både kreativitet och rädsla, om mobiler, ”fear of missing out”, mardrömmar och sömn som fyller på livsverktygslådan.
Niklas ser motsättningen mellan förväntningarna på oss som människor, och hur vi faktiskt är.
Christian tar upp ett ohälsosamt nattligt fenomen och att det finns enkla sätt att kolla hur man har det med detta.
Avslutningsvis får vi tre tips för bättre sömn.